От там заявиха, че 60 часа работа седмично е равносилно на

...
От там заявиха, че 60 часа работа седмично е равносилно на
Коментари Харесай

78% ръст на заплатите поискаха синдикатите на Македония

От там обявиха, че 60 часа работа седмично е еднакво на връщане в 19 век
Почти 80-процентното нарастване на заплатите на политици и чиновници и плануваните 60 часа седмично за построяването на коридори 8 и 10 бяха във фокуса на обръщенията на синдикатите на тазгодишния първомайски митинг, проведен от Съюза на синдикатите на Македония (ССМ), който изиска почтено възнаграждение и обективни условия за всички, заяви за Българска телеграфна агенция организация МИА.

Протестът на членове на синдикатите, подсилен от жители, стартира пред централата на ССМ, продължи до Народното събрание и приключи пред държавното управление. Протестиращите насочиха обръщение до депутатите и изпълнителната власт, че " нарастване от 2000 денара на година и 2000 денара дневно не е едно и също " и че " Работниците са страната " - какъвто беше лозунгът на днешния митинг в Деня на труда.

Председателят на ССМ Дарко Димовски сподели пред държавното управление, че служителите са " вдигнали заплатите си със 78 % и ни убеждават, че 2000 денара са задоволителни, с цел да оцелее македонският служащ ".

" С две хиляди денара служащият не може да издържи месеца, до момента в който някои прекарват месеца умерено и прелестно със 78 % повече. Ние, служащите, не се отхвърляме - както за тях, по този начин и за нас. Нека те си понижат заплатите и ние няма да желаеме. Но желанието е да се усилят заплатите на всички служащи, тъй като виждаме в какво време живеем и какъв брой са нужни тези пари. Пазаруват и ни лъжат, че цените са понижени, а ние всеки ден сме там и това не се случва. Призовавам македонския служащ, пенсионер, народ да излезем, да се обединим и да кажем " не " на тези, които не мислят за нас, а гледат единствено себе си ", сподели Димовски.

Той сподели, че те не надигат гласа на служащите единствено през днешния ден, а битката продължава и на следващия ден.

" Имаме работни срещи, на които ясно ще кажем за Общия групов контракт: К-15 (компенсация за годишен отпуск) за всички, 78 % нарастване за всички ", съобщи синдикалният водач.

Председателят на Съюза на служащите от администрацията, правосъдните органи и сдруженията на жителите (УПОЗ) Търпе Деяновски попита за кой труд представителите на държавното управление са нараснали заплатите си с 800 евро при най-висока инфлация.

" И какво получихме от това? Тридесет и две години ги гледаме по какъв начин изплащат дневни и пътни разноски, а 32 години македонският служащ не е получил нищо. Две хиляди денара нарастване на година, две хиляди денара нарастване дневно не е същото, 2500 евро заплата и минимална заплата не са едно и също. Синдикална минимална кошница от 51 хиляди денара, та кой може да оцелее? Кой ги получава тези заплати в Македония? Трябва да се изравним, не можем да приемем нищо, с изключение на същото пресмятане на заплатите, както те си ги взимат ", сподели Деяновски.

Той сподели, че служащите би трябвало да бъдат обединени и единни и всеки ден да излизат на митинги, с цел да получат това, което желаят.

" Без повсеместност и единение ще си играят с нас както си желаят. Това би трябвало да е началото на една огромна синдикална пролет ", съобщи ръководителят на УПОЗ.

Той сподели на депутатите, че вместо национални " от ден на ден са ненародни избраници и че служащите помнят всичко, което те вършат и не вършат за тях ".

Председателят на Синдиката на строителството, промишлеността и проектирането Иван Пешевски съобщи, че депутатите не трябва да не помнят, че " ядат хляба и хранят фамилиите си с нашата пот ".

Пред Народното събрание той остави строителен шлем и прикани депутатите да работят по 60 часа, тъй като, както сподели, " ние се преборихме за 40 ".

" За нас нямаше даже 8 % нарастване на заплатите. Не забравяме и Законопроекта за 60-часовата работна седмица. Ако си мислят, че сме плебеи и ще измрем по градежите, аз ги поканвам да строят с нас ", прикани Пешевски.

Игор Герасов от Синдиката на индустрията, енергетиката и минното дело (СИЕР) добави, че с 60-часовата работна седмица губят правата, които са били реализирани преди 150 години от американските служащи.

" През 19 век на този ден нашите сътрудници в Америка са се организирали точно за това, да понижат работното време до 40 часа седмично. Няма да допуснем в 21 век, след 150 години, да върнем македонския служащ в 19 век. Ако би трябвало всеки ден ще бъдем пред държавното управление и Народното събрание ", посочи Герасов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР